Pogovorni večer o mikrobiomu 5. 4. 2024

» Dogodki iz srečališč » Pogovorni večer o mikrobiomu 5. 4. 2024

Predstavitev dogodka

Vabljeni na pogovorni večer o mikrobiomu 
Nadaljujemo s našo temo leta, ki je črevesni mikrobiom oz. črevesna flora.
Z nami bo Maja Kresnik, sicer raziskovalka naravnih rešitev in samozdravljenja, ki si je pozdravila celo vrsto ‘neozdravljivih bolezni in tegob’, zdravje črevesja pa je bilo (in je še) v ospredju njenega zanimanja.
Odpirali bomo drugačne poglede na mikrobiom – kaj vse vpliva nanj in kaj lahko sami storimo za mirno prebavo. Pogledali bomo mite glede probiotikov in prehranskih dodatkov, sedeža imunskega sistema, količine in pestrosti mikroflore, povezave s prehrano, stresom, želodcem in še čem zanimivim ter manj poznanim.

Maja Kresnik o sebi:  razne alternativne poti do zdravja oz. samozdravljenja raziskujem in preizkušam že več kot 15 let.
Soočila sem se z alergijami, dermatitisom, podivjano ščitnico, hudimi prebavnimi težavami, endometriozo, izjemno bolečimi menstruacijami, histaminsko intoleranco, prepustnim črevesjem, zgago, GERB, helicobacter pylori, sindromom razdražljivega črevesja, nespečnostjo, stresom in anksioznostjo … ter jih vse uspešno odpravila s pomočjo naravnih rešitev in spotoma odkrila še ključe do vitalnosti in radoživosti.

Izkušnja feniksa
Izkušnjo sesutja in revitalizacije sem doživela kar dvakrat. Po letih neznosnih prebavnih težav in tavanja od enega specialista do drugega (tudi po hospitalizacijah, gastroskopijah, diagnozi sindroma razdražljivega črevesja in gastritisa, refluksa s spremembami požiralnika, zgago in še čim) sem vzela svoje zdravje v svoje roke (in odgovornost).

Prvič sem si ozdravila črevesje in s tem rešila mnoge druge težave (tudi neznosno boleče menstruacije) zgolj s korenito spremembo prehrane. Komplementarna podpora je bilo z akupunkturo in bownovo terapijo. Je pa moje raziskovanje črevesja ter iskanje popolne diete (s teorijo in prakso) trajalo več let. Ko sem preskusila še prvinsko dieto, se je stanje in počutje izjemno izboljšalo že v pičlih treh tednih (to sem videla tudi po celulitu, ki je dobesedno izginil). In končno sem se počutila spet dobro v svojem telesu – dovolj dobro, da sem si dopustila zanositve in doživela čudovito, zdravo nosečnost (in porod).

Po porodu in dolgem obdobju močno okrnjenega spanja se mi je sesutje ponovilo še v malce hujši obliki (poleg prebavnih težav še atopijski dermatitis ter histaminska intoleranca) in sem se ponovno zatekla k prehranski pomoči (čeprav se nisem nikoli več prav daleč oddaljila od prvinske hrane) ter bioresonanci. A je kljub temu trajalo dolgo: več kot pol leta izredno stroge restriktivne diete (bioresonanca je pokazala ‘ni da ni’ intoleranc in alergij) je bilo kar preizkušnja. Podporo črevesju sem delala s kostnimi juhicami, čaji, zelenimi sokovi ipd. in uživala monotone jedilnike iz redkih ‘dovoljenih’ živil. Brez mleka, jajc, sladkorja, žit, stročnic, jabolk, čokolade, vina … uf! (Pa ni treba, da je tako!)

In šele takrat sem odkrila ključ do zdravja (in zdravega črevesja) – telo ima odlične sposobnosti samozdravljenja, če mu le dopustimo.

To pomeni, da moramo dati črevesju čas, da se obnovi (prekinitveni post), si prioritetno zagotoviti dober in kakovosten spanec (regeneracija) in poskrbeti za sprotno sproščanje oz. antistresno delovanje (oziroma preklapljanje iz simpatika v parasimpatik), kajti ko smo v stresu, NI regeneracije in ni važno, če gre za nizek ali visok nivo stresa.
Spotoma ob raziskovanju spanja in delovanja endokrinega ter živčnega sistema sem odkrila še polivagusno teorijo našega odzivanja na stres in vsega, kar je povezano s tem (dobesedno vsi procesi v telesu).

Zaznavanje in obvladovanje stresa je torej bistveno za ozdravitev in izboljšanje počutja, četudi se to morda sliši oguljeno.

Zato sem si v nekaj letih nabrala kar precejšen ‘arzenal’ tehnik, ki delujejo – nekatere so nam bližje, druge spet ne in kakšne so uporabne za hitro (akutno) rabo, spet druge so bolj trajne. Joga, dihalne tehnike, čuječnost, meditacija, Havening, Heartmath, EFT (tapkanje), vagusne tehnike, mrmranje, zvočne vibracije, sprostilne masažne tehnike, sproščanje obraza, tai chi, qigong itd. – izbira je res velika.

Pa tudi v fokusu je ključna razlika – če si ‘odrekamo’ hrano, ki nas privlači, smo v stresu in imamo slabo vest. Če pa si dovolimo poslušati svoje telo in mu nudimo priložnost za izboljšanje/ozdravitev ter jemljemo dieto kot priložnost, se naš fokus spremeni. In zdravo prehranjevanje (in življenje) postane življenjski stil, ki nam prinaša v življenje ravnovesje, nam omogoča večjo povezanost s sabo – da se imamo radi in se dobro počutimo v svojem čudovitem telesu.

Govorili bomo tudi o tem, kako prekiniti ujetost v začaran krog in kako poiskati svojo unikatno (od)rešitev.

 

Podatki o dogodku
  • Savinjska
Izvajalec: Maja Kresnik
Kraj dogodka: Celje, Vodnikova 13
Začetek dogodka
5 aprila, 2024
ob 18:00
Konec dogodka
5 aprila, 2024
do 20:00
Rok za prijavo
4. 4. 2024
Kontakt za prijave
rozen.sabina@gmail.com, 031 512 285
Srečališče
Galerija slik
© 2023 Zavod Živi in zdravi. Vse pravice pridržane!
grp
Hvala, ker ste izpolnili obrazec. Odgovor boste prejeli v najkrajšem možnem času.
grp
Vabimo vas k sodelovanju in povezovanju.