Življenjski krogotoki po ajurvedi

Čeprav se najpogosteje tega le bežno zavedamo, v življenju potujemo (skupaj z Naravo katere del smo) skozi veliko krogotokov, obdobij in ciklusov. Vsak dan se znotraj 24 ur izmenjujeta dan in noč, vdih in izdih planeta. Vsak lunarni mesec luna opravi svoj krogotok, in tako v nas v vedno novih krogih pelje določene telesne in duševne procese. Vsako leto zemlja obide krog okoli sonca, medtem, ko naša zvezda znotraj tega časa ravno tako vpliva na procese v našem telesu in duševnosti. In tako naprej, proti večjim krogotokom, ki smo jim v svojem kratkem telesnem življenju priče le delno.

Indijska tradicija pozna in subtilno ter globoko razume vse zgoraj omenjene, in še druge krogotoke – od velikih krogotokov zavesti, ki se periodično povezujejo s svojimi fizičnimi oblikami, do bistveno krajših obdobij znotraj procesa prebave, procesa presnove, itd. Eden od za vsakega posameznika najvažnejših krogotokov je vsekakor potovanje skozi tri obdobja enega telesnega obstoja: otroštvo in mladost, zrelo obdobje in obdobje staranja, starost. V vsakemu od teh obdobij prevladuje ena izmed treh ustvarjalnih sil, fluidov vesolja in Narave, kot jih opisuje ajurveda: vata, pitta ali kapha.

V prvem in temeljnem tekstu ajurvede, napisanem pred več tisočletji, je oče ajurvede, Čaraka, o življenjskih obdobjih zapisal naslednje: “Otroštvo je obdobje, ki traja do 16. leta; obdobje, ko so telesna tkiva še nezrela, spolne lastnosti pa še neizrazite… Telesu v otroštvu vlada kapha fluid, in je zaradi njegovega prevladovanja v tem obdobju telo še občutljivo, manj vzdržljivo in manj močno. Telesna tkiva in um se še naprej razvijata v času mladosti, vse do 30. leta starosti, ko se začne srednje, zrelo življenjsko obdobje, za katero so značilni moč, spolna moč, pogum, sposobnost pridobivanja materialnih dobrin, sposobnost samokontrole, dober spomin, razvita sposobnost razumevanja in sporazumevanja (s soljudmi – op. prev.). V tem obdobju, ki traja do 60. leta starosti, prevladuje pitta fluid. Telesna tkiva so na vrhuncu moči, moč uma in celega telesa ravno tako, in se upad teh moči še ne nakazuje. Sledi starost. V tem obdobju tkiva, čutilni organi, vitalna sila, moč (tudi spolna moč), pogum, sposobnost ustvarjanja materialnih dobrin, spomin, sposobnost samokontrole, razumevanja in sporazumevanja počasi pešajo – prevladuje vata fluid…”

Otroštvo in mladost predstavljata torej prvo življenjsko obdobje v katerem vlada sila kaphe. Kapha pa je fluid, sila, ki je sestavljen iz elementov vode in zemlje. Uteleša sredotežno silo, ki v telesu omogoča anabolične, izgrajevalne procese, v duševnosti pa ravno tako na tem fluidu temeljijo procesi intenzivnega vpijanja vtisov in izgrajevanja predstav (o sebi, o svetu, ki nas obkroža, …) iz njih, ustvarjanje in ohranjanje stabilnih duševnih vzorcev, navad, itd. V otroštvu, kot vemo, telo raste, se razvija in izgrajuje in tako počasi dozoreva. Temu procesu ustreza enako dogajanje znotraj psihe – razvijajo se najprej čustvene plasti psihe, s šolo se aktualizirajo tudi mentalne plasti… Skozi vse to se širijo predstave otroka o svetu v katerem živi.

Zaradi elementa vode je kapha fluid mehak in plastičen, v njemu ni zadosti tonusa in čvrstine. Tako je tudi v otroštvu in mladosti, ko ta fluid dominira, psiha plastična, dovzetna, da se jo oblikovati… Zaradi elementa zemlje pa ima kapha fluid tendenco ohranjanja, stabilizacije. Ravno zaradi tega se duševne vsebine, vzorci in navade, pridobljene v tem obdobju tako globoko zapišejo v našo dušo, da na nas iz podzavesti lahko vplivajo celo življenje. Zelo podobno se godi tudi v telesu – organi še niso pridobili svojega zrelega strukturnega ogrodja, so še v procesu izgradnje, zato je v telesu še dosti celic, ki so multipotentne – se lahko razvijejo v več smereh, odvisno od potreb telesa. Zaradi tega ima telo veliko regenerativno sposobnost.

Ajurveda v otroštvu priporoča hrano, ki vsebuje lahko prebavljive beljakovine (prebavna moč še ni dobro razvita in pretežka hrana lahko obremeni sistem otroka), ki so nujne za telesno rast in izgrajevanje tkiv; in sladkorje, oz. ogljikove hidrate, ki so vir energije za celice. Ko rečemo ‘sladkorje’, tukaj ni mišljen sladkor, najmanj pa beli sladkor. Mišljena so čista, ekološka živila, sestavljena iz lažjih polisaharidov (škrob), kot tudi živila sladkega okusa – torej sadje in zelenjava (buče, krompir, sladek krompir, …), žita (riž, ješprenj, pšenica, …) in nekaj lažje prebavljivih stročnic. Seveda pa je pri individualnem poudarku pri prehrani otrok potrebno upoštevati tudi individualno konstitucijo otroka. Tako, kot ajurveda priporoča zgoraj omenjene vrste živil za izgrajevanje telesa v obdobju odraščanja, tako tudi (da bi se otrok tudi duševno razvil do meja svojih potencialov) priporoča: namesto beljakovin – ljubezen in skrb, ki bosta obilno izgradila, podprla in v pravo smer usmerila duševnost otroka. Namesto ogljikovih hidratov in sladkorjev pa fizično gibanje, ki bo ne le telesnim tkivom dajalo energijo in večjo čvrstost, ampak bo psiho postavljalo pred nove izzive in znotraj nje krepilo vidik volje.

Po 30. letu starosti se začne obdobje zrelosti, srednje življenjsko obdobje, ko so ustvarjalnost, duševne in fizične moči človeka na višku. V tem obdobju prevladuje pitta fluid, oz. sila, ki uteleša silo transformacije. Pitto izgrajuje predvsem element ognja, z nekaj malega elementa vode. Zato je zrelo obdobje čas največje telesne in fizične moči – prebavna in presnovna moč telesa sta na višku, mišična moč je na višku, duševne sposobnosti in moči človeka so na višku… V srednjem obdobju življenja so nam torej na voljo sile transformacije (biološko in duševno) zato je to obdobje, ko je človek najbolj sposoben spreminjati tako sebe, kot svet okoli sebe. V obdobju mladosti vzklijejo semena vzorcev, navad in predstav iz  otroštva, v obdobju zrelosti pa se počasi razcvetijo v bolj ali manj lepe rože, ki bolj ali manj podpirajo resnično življenje v nas.

Velikokrat slišim, kako ljudje rečejo, da se bodo raje izognili težjim izkušnjam v življenju, tudi ko imajo le-te globok smisel (ko je potrebno izraziti svojo solidarnost, ko je potrebno podpreti pravično plat, ko je treba pomagati pomoči potrebnim…), ker se jim pač lahko izognejo. “Komu na čast?”, rečejo, “Saj nisem neumen/a…”. Izogibanje težavam, ki so medij osebne in kolektivne transformacije (brez težav in težkih izkušenj ni preobrazbe!) pomeni zavračanje učenja, ki je nujno za naš duševni in duhovni razvoj. Ta razvoj pa pogojuje žlahtnost našega življenja, sposobnost čutiti čisto življenjsko radost, biti resnično živ in sposobnost spoštovati Življenje. In nenazadnje ta razvoj določa kakšne sadove bomo pobrali v obdobju starosti.

V zrelem obdobju življenja je način prehranjevanja odvisen od naših obremenitev. Telo je popolnoma razvilo encimske sisteme v celicah, prebavnem sistemu, v jetrih, v živčnem sistemu in hrano (seveda tudi odvisno od svoje individualne konstitucije) lahko prebavi do meja svojih danosti. Če so navade prehranjevanja in življenjskega sloga, ki so ustvarjene v mladosti, podporne njegovi individualni (ajurvedski) konstituciji, potem v tem obdobju življenja resnično lahko neovirano razvije svoje fizične in umske potenciale.

Okoli 60. leta človek prihaja v obdobje starosti, ki mu vlada vata fluid oz. sila. V ajurvedi vata fluid uteleša sredobežno silo, silo razgrajevanja in razdruževanja, sestavljen pa je iz elementov zraka in etra. V telesu takrat začnejo prevladovati katabolični procesi (procesi razgrajevanja), medtem ko se anabolični procesi (procesi izgrajevanja) upočasnijo. Zato na primer koža počasi postane nagubana in ohlapna, ne drži se več elastično tkiv pod njo. Razdruževalne sile vate počasi začnejo ločevati tkiva, ki so nekoč bila trdno skupaj, eno od drugega in telo se tekom desetletij, ki sledijo, počasi pripravlja na veliko ločitev – ločitev našega resničnega zavedajočega jaza, od telesa, ki bo svojo substanco vrnilo nazaj elementom, iz katerih je začasno izposojena.

Vata fluid, ki je predvsem suh in hladen, domuje v debelem črevesju in ima izredno afiniteto do sklepov in kosti. V obdobju starosti zato, ko se vpliv vata fluida zelo poveča in je stalno prisoten kot podton individualne konstitucije posameznika, kosti postajajo vse bolj krhke, sklepi pa suhi, otrdeli, manj podmazani in slišni. Koliko bolj je v starosti izrazito neravnovesje vata fluida se najprej kaže kot upočasnjena prebava (zaprtje), toliko bolj so kosti krhke in osteoporoza hitreje napreduje, sklepi pa so bolj nagnjeni kroničnim degenerativnim spremembam in deformacijam, ki gredo skupaj z njimi. Hladen vata fluid počasi vse bolj dominira, telo postaja hladnejše in človek bolj zmrzljiv.

Razdruževalne sile vate delujejo tudi na duševnost: pri večini ljudi je spomin vse slabši, slabša se sposobnost dolgoročne koncentracije, večja je nagnjenost k zaskrbljenosti in strahu. Tudi tukaj velja korelacija – čim bolj je v tem obdobju prisotno neravnovesje in slaba kvaliteta vata fluida (zaprtje, slaba prebava z napihovanjem, suha sluznica), toliko bolj je izrazit psihosomatski nemir, nespečnost, zaskrbljenost in slabša koncentracija – kar lahko pelje do demence.

Starost je obdobje, ko se pobirajo sadovi življenja. Seme, ki je vzklilo v otroštvu, se je v mladosti razvilo v rastlino, ki je v srednjem življenjskem obdobju zacvetela in v obdobju starosti rodilo sadež. Sadež je lahko modrost ali senilnost. Z drugimi besedami v starosti žanjemo, kar smo sejali. Zelo pomembna je večplastna skrb za zdravje tekom celega življenja, od mladosti – tako za telesno, kot za duševno zdravje. Ne le kajenje, neustrezno prehranjevanje, jemanje stimulansov (kava, alkohol, pravi čaj, itd.)…, ampak tudi gojenje (oz. nenadzorovanje, nezadrževanje) negativnih duševnih reakcij škoduje zdravju. Čaraka, oče ajurvede, o tem piše naslednje: “Kdor si želi radosti na tem svetu in v onostranstvu, mora zadržati in nadstopiti slabe misli, besede in dejanja. Pametni se ne preda pohlepu, potrtosti, strahu, jezi, nečimrnosti, predrznosti, prekomerni navezanosti in želji po tuji lastnini. Potrebno je prenehati s strupenimi besedami in z izdajalskim, neresničnim in neprimernim govorjenjem. Vsa telesna dejanja s katerimi lahko prizadenemo druge, kot so prešuštvo, nasilje in ropanje je treba ustaviti na samem začetku.”. Duševnost in telo tvorita celoto – karkoli škodljivega se dogaja v telesu ali psihi, bo prizadelo zdravje.

Ljudje v zahodni civilizaciji danes povečini povezujejo starost z boleznijo, odvisnostjo od drugih, z izginjanjem lepote in radosti. Starost ni nujno takšna. Če smo v mladosti znali prisluhniti svojemu notranjemu glasu duše in potrebam svojega telesa, potem star človek lahko izžareva zdravje in notranjo lepoto modrosti. Ni se nam potrebno bati staranja. Predstavlja neogibnost telesnega življenja in se začne že s spočetjem. Le da je v otroštvu in mladosti ta proces minevanja lepo gledati, ker s seboj prinaša zorenje in rast, potem pa maksimalni razcvet v zreli dobi. Toda to je ves čas eden in isti krogotok minevanja, ki nas bo na koncu ločil od naših začasnih domovanj v določenem telesu. Za razliko od sodobne medicine, ajurveda ne vidi v tem poraza temveč le izvrševanje naravnega zakona minevanja.

V starosti bosta prebavna in presnovna moč upadli, zato je pomembno, da po 60. letu starosti človek spremeni prehrano in se obrne k lažje prebavljivim živilom (brez rdečega mesa, težkih stročnic, težkih zorenih sirov, pohane, pražene in cvrte hrane…), začne uživati več tople, kuhane hrane, vnaša v telo zadosti tekočine in rastlinskih olj, uporablja začimbe (ne ostro pekoče!) in skrbi za redno, zmerno gibanje. Kožo je potrebno po vsakem tuširanju naoljiti s toplim oljem, tudi kožo glave – da se prepreči čezmernost vata fluida in njegov škodljiv vpliv na duševnost in telo.

Če je kvaliteten, vata fluid nosi s seboj subtilen element etra, ki v človeku spodbuja afiniteto do duhovne razsežnosti bivanja. Starost je torej lahko tudi priložnost za drugačno razumevanje in rekapitulacijo lastnega življenja, za uporabo razdruževalne tendence vata fluida v namen doseganja distance do sebe in do dogodkov okoli sebe, da bi lahko znotraj sebe uzrli širšo, sintetično življenjsko panoramo.

In naj zaključim z besedami kolegice dr. Vinod Verma: “V cikličnem vesolju ni razloga za objokovanje telesnih sprememb, nazadovanja in smrti. Modrost je v lahkotnem sprejemanju sprememb.”

Biljana Dušić
objavljeno v reviji SENSA

© 2023 Zavod Živi in zdravi. Vse pravice pridržane!
grp
Hvala, ker ste izpolnili obrazec. Odgovor boste prejeli v najkrajšem možnem času.
grp
Vabimo vas k sodelovanju in povezovanju.