Načela uporabe zelišč v ajurvedi

Rastline sprejemajo energijo sonca in jo s svojim celotnim bitjem spreminjajo v energijsko obliko, uporabno za živalsko kraljestvo in človeka. Vsaka rastlina ima moč, da poživi in obogati našo zavest. Toda, da bi nam ta moč bila dostopna, moramo spoštovati in upoštevati njeno zavest. Naučiti se moramo tisto, kar so znali stari ajurvedski zdravniki – poslušati svete zgodbe rastlin, kot da bi prihajale iz ust največjih modrecev.

Rastline večinoma izražajo svoje lastnosti skozi biokemično in biofizično delovanje na telo. Njihov vpliv deluje spodbudno na ves organizem, ker povečujejo pretok prane v telesu, toda vsaka še posebej močno deluje na določeno vitalno–energetsko plast telesa.

Poleg tega pa nekatere rastline imajo še dodaten, poseben vpliv, ki ni molekularno pogojen, ki presega energijsko delovanje in ga ni moč ujeti in opisati z mislijo in besedo. Ta posebna sposobnost nekaterih rastlin, prabhava, je fina sposobnost rastline, da vpliva na naš um in duševnost neposredno in na veliko finejših ravneh, kot je energetska telesna raven.

Tri temeljna ajurvedska načela uporabe zelišč so:

  • Vedno uporabljaj, če je to le mogoče, zelišča, ki so doma na področju ali v deželi kjer živiš. Na vsakem večjem območju raste 20 – 30 pomembnih zelišč, ki so uporabna za večino bolezni, ki se na tem področju pojavljajo. Uporabljaj zelišča z blagim delovanjem, ker tako najlažje povezujejo in usklajujejo mikrokozmične in makrokozmične energije, kar je njihovo poslanstvo in darilo Stvarstvu.
  • Vedno uporabljaj zelišča v povezavi z meditacijo, ustrezno prehrano in drugimi ajurvedskimi priporočili za zdravo življenje. Brez celovitega in skupnega delovanja vseh teh pristopov skupaj lahko pričakujemo zelo skromen učinek zdravljenja z zelišči.

Pripravila: Biljana Dušić

© 2023 Zavod Živi in zdravi. Vse pravice pridržane!
grp
Hvala, ker ste izpolnili obrazec. Odgovor boste prejeli v najkrajšem možnem času.
grp
Vabimo vas k sodelovanju in povezovanju.