Konferenca Skrivnosti prebave

» Konferenca Skrivnosti prebave

Predstavitev

V našem črevesju živi več kot tisoč različnih vrst bakterij. Pridružujejo se jim še manjšine iz kraljestva virusov, gliv in raznih drugih enoceličarjev. Tesno so povezani z vsemi vidiki našega zdravja. Skrbijo za zdravo prebavo, saj se brez njih hrana ne more povsem razgraditi in telo ne more vsrkati hranil, četudi uživamo še tako zdravo prehrano. Vplivajo na naš imunski sistem, na to katere bolezni se izrazijo in na to ali smo suhi ali debeli. Posebno vlogo pa imajo v delovanju naših možganov in v duševnem zdravju, saj vplivajo na naše razpoloženje, čustva in osebnost.

Ste opazili, da nekateri ljudje sploh ne zbolijo, četudi imajo vsi okrog njih gripo? Bili so v stiku z istim zelo nalezljivim virusom, ker pa imajo bolj zdrav mikrobiom, lahko izločijo patogene in ostanejo zdravi.

Se tudi vam zdi, da je to področje sila zanimivo, a o njem vemo čisto premalo? Ravno zato smo se odločili organizirati konferenco, kjer se bomo lahko podrobneje posvetili tej temi.

Na konferenci bodo štiri predavateljice podrobneje predstavile črevesni mikrobiom in njegovo povezavo z možgani, govorile o tem kaj ga krepi in kaj uničuje ter kakšne so naravne rešitve, s katerimi si lahko pomagamo sami. Predavanjem bo sledila okrogla miza.

Dogodek bo potekal v dvorani Celjanka na Celjskem sejmu v okviru Altermed/Flora in sicer v petek 15. 3. 2024 med 15:30 in 18:30 uro. Vstopnica za sejem velja tudi za konferenco. Prijava na dogodek ni potrebna.

 

P R O G R A M

15:30 – 15:40     predstavitev pobude Živi in Zdravi
Biljana Dušić, direktorica zavoda

15:45 – 16:05     Kaj je črevesni mikrobiom?
Urška Gajšek, dr. med., specialistka splošne kirurgije

16:10 – 16:30     Povezanost mikrobioma z živčnim sistemom
Biljana Dušić, dr. med., raziskovalka ajurvedske medicine

16:35 – 16:55     Kaj ruši ravnovesje in kaj krepi mikrobiom?
dr. Iva Lovšin Kukman, dipl. ing. živ. tehnol., prehranska svetovalka

17:00 – 17:20     Naravne rešitve za obnovo mikrobioma
Sanja Lončar, predavateljica, publicistka, urednica in raziskovalka

17:20 – 17:30     odmor

17:30 – 18:00     okrogla miza:
Kako si lahko na naraven način pomagamo v primeru akutne črevesne okužbe?
Biljana Dušič, Urška Gajšek, dr. Iva Lovšin Kukman, Sanja Lončar

18:00 – 18:30     vprašanja občinstva

Dogodek bo povezovala Marjana Lavrič.

 

O PREDAVATELJICAH

Urška Gajšek je zdravnica, kirurginja, specializirana za področje kirurgije prebavnega trakta in klinične prehrane. Specialistka minimalno invazivne kirurgije prebavnega trakta pri onkoloških bolnikih in bolnikih s kroničnimi vnetnimi črevesnimi boleznimi z dodatnimi znanji na področju klinične prehrane. Oboje že dvajset let uspešno uporablja pri vsakodnevnem delu z bolniki.

Biljana Dušić je zdravnica z afiniteto do indijske tradicije – in indijske tradicionalne medicine, ajurvede. Po slabih desetih letih dela kot splošna zdravnica je zapustila uradni zdravstveni sistem, ki se je vse bolj usmerjal proti obvladovanju bolezni in se odpravila iskati zdravje. Na FF v Ljubljani in Zagrebu je študirala staroindijski jezik, sanskrt in se posvetila ajurvedi, ki jo še vedno raziskuje in zasleduje.

Dr. Iva Lovšin Kukman je doktorica živilskih znanosti, ki je velik del svoje poklicne poti delovala v industriji. Svoje bazično znanje o prehrani nenehno dopolnjuje z najrazličnejšimi celostnimi pristopi. Po opravljenem študiju iz družinske terapije se je posvetila prehranskemu svetovanju, kjer vedno išče globlje vzroke za nastale težave. Svetuje to, kar tudi sama preskuša v praksi. Priča je številnim kroničnim težavam, ki pestijo posameznike zaradi porušenega mikrobioma.

Sanja Lončar je avtorica in soavtorica številnih priročnikov, ki se poglabljajo v naravne rešitve. Med drugim je soavtorica priročnikov Vojna in mir z bakterijami, Kako obvladati kandido, Naravne rešitve za težave z virusi in najbolj iskane knjige o zdravilnih močeh začimb Ščepec rešitve.

 

O OBRAVNAVANIH TEMAH

Urška Gajšek bo v svojem predavanju predstavila kaj je črevesna mikrobiota, kako lahko sami vplivamo na njeno sestavo in njen vpliv na delovanje in zdravje človeka.

Biljana Dušić nas bo v svojem predavanju seznanila z dvosmerno komunikacijo med bakterijami v našem črevesju in našimi možgani. In z obojestranskim sovplivanjem naše duševnosti na sestavo, kvaliteto in stabilnost črevesne mikrobiote.

Dr. Iva Lovšin Kukman bo predstavila, kateri načini prehranskega in življenjskega sloga pripeljejo do porušenega ravnovesja mikrobioma. Kolikšno škodo utrpi mikrobiom z antibiotično kuro? Smo se morda v zahodnem svetu v zadnjih desetletjih znašli na pragu tega, da izgubimo mikrobno pestrost, ki smo jo ljudje gradili tisočletja? Kako se na prekomerni stres odzivajo naša prebavila in kako se odziva mikrobiota? Koliko lahko sami naredimo za zdravo črevesje in poskrbimo, da bodo naši mikrobi naši zavezniki? Se odgovor za zdrav mikrobiom skriva v pestri rastlinski prehrani pridelani na človeku in naravi prijazen način?

Sanja Lončar bo predstavila naravne rešitve za obnovo mikrobioma. Za zdrav mikrobiom ali njegovo obnovo ni rešitev le v dobrih sevih mikroflore. Okolje, seme in gnojilo, tako kot na vrtu, tudi v našem telesu delujejo z roko v roki. Kako na naraven način ustvarimo okolje, ki bo ugodno za koristne mikroorganizme, hkrati pa bo zaviralo patogene? Kako priti tudi do sevov, ki jih v nobenem pripravku ni možno kupiti? Od česa je odvisno koliko časa bo trajala prenova enkrat poškofovane mikroflore in kako se tega najbolj učinkovito lotiti.

 

Pripravili smo tudi zgibanko, ki jo najdete v priponki. Lahko jo natisnete (barvno dvostransko) in jo podelite bližnjim ali nesete v ekološke trgovine in k izvajalcem komplementarnih zdravstvenih storitev ter nam s tem pomagate razširiti glas o dogodku in naši pobudi.

Podatki o dogodku
  • Savinjska
Izvajalec: Zavod Živi in Zdravi
Začetek dogodka
15 marca, 2024
ob 15:30
Konec dogodka
15 marca, 2024
do 18:30
Predavanja in pogovor posvečeni črevesnemu mikrobiomu
© 2023 Zavod Živi in zdravi. Vse pravice pridržane!
grp
Hvala, ker ste izpolnili obrazec. Odgovor boste prejeli v najkrajšem možnem času.
grp
Vabimo vas k sodelovanju in povezovanju.