Posnetek konference Skrivnosti prebave

» Posnetek konference Skrivnosti prebave

Predstavitev

Pobuda Živi in Zdravi je 15. 03. 2024 na Sejmu Altermed v Celju organizirala konferenco z naslovom “Skrivnosti prebave” – Predavanja in pogovor o črevesni mikrobioti.

Sodelovale so:
· Urška Gajšek, dr. med., specialistka splošne kirurgije. Zdravnica, kirurginja, specializirana za področje kirurgije prebavnega trakta in klinične prehrane.
· Biljana Dušić, dr. med. Zdravnica z afiniteto do indijske tradicije in indijske tradicionalne medicine, ajurvede.
· dr. Iva Lovšin Kukman, dipl. ing. živ. tehnol. Prehranska svetovalka, ki vedno išče globlje vzroke za nastale težave.
· Sanja Lončar, avtorica in soavtorica številnih priročnikov, ki se poglabljajo v naravne rešitve.

Na konferenci so nam predavateljice orisale podobo človeške črevesne mikrobiote, nam spregovorile o tem, kaj jo krepi in kaj ji škoduje in o številnih koristih, ki nam jih lahko prinaša. Slišali smo uporabne nasvete, kako ohranjati zdravo mikrobioto v črevesju in kako jo obnoviti.

Ali ste vedeli, na primer:

 • da z imenom ‘črevesna mikrobiota’ označujemo visoko organizirano združbo bakterij in ostalih mikroorganizmov, ki je sposobna uravnavanja svoje lastne populacije in populacije drugih mikroorganizmov v našem črevesju?
 • da našo črevesno mikrobioto sestavlja 3.000-5.000 vrst bakterij in drugih mikroorganizmov in da njen mikrobiom vsebuje 150 x več genov kot človeški genom?
 • da se večina črevesne mikrobiote nahaja v debelem črevesju in da ne preživi v okolju, kjer je prisoten kisik?
 • da se naša mikrobiota razvija in dokončno ustali nekje do 3. leta starosti in je neke vrste podaljšana roka okolja, ki se ga dotikamo?
 • da neuravnotežena mikrobiota bistveno vpliva na zdravje in je lahko pomemben bolezenski dejavnik pri številnih boleznih (med drugim zaprtje/diareja, kronična vnetna črevesna bolezen, alergije, debelost, sladkorna bolezen, celiakija, depresija, avtizem, Parkinsonova bolezen, itd.)?
 • da nam črevesna mikrobiota pomaga presnavljati za človeška prebavila neprebavljive vlaknine, ki so njihova hrana?
 • da bakterije v črevesju za nas proizvajajo vitamine B, K in zelo verjetno aktivirajo tudi vitamin D in da lahko delujejo zaščitno na celice črevesne stene?
 • da so dobre bakterije sposobne preprečevati poselitev škodljivim bakterijam, da so sposobne presnavljati tudi nezdrave snovi, ki jih zaužijemo z hrano in da tesno sodelujejo z našim imunskim sistemom?
 • ali ste že slišali, da črevesna mikrobiota vpliva na dele možganov, kjer se obdelujejo naša čustva in ki so odgovorni za motivacijo, obnašanje, spomin in vonj, ter za sposobnost osredotočanja, oblikovanje odločitev in obvladovanje stresa?
 • da naša čustva, motivi, razpoloženja in odločitve vplivajo nazaj na mikrobioto preko hormonov in avtonomnega živčnega sistema?
 • ste slišali za disbiozo? O njej govorimo, ko pride do porušenega ravnovesja in v mikrobioti črevesja nad dobrimi prevladajo škodljivi mikroorganizmi, kar povzroči sindrom prepustnega črevesja – takrat v telo začnejo vdirati škodljivi toksini in delci neprebavljene hrane, kar vodi do kroničnih in degenerativnih bolezni.
 • se zavedate, da so v današnjem svetu ključni sprožilci disbioze zdravila (antibiotiki in zdravila, ki zavirajo izločanje želodčne kisline), okoljski onesnaževalci (glifosat), enolična in procesirana hrana in voda (aditivi, klorirana voda) in nezdrav življenjski slog (kronični stres, pomanjkanje spanja)?
 • da obnova mikrobiote po jemanju antibiotika traja 3-6 mesecev, včasih pa si mikrobiota ne opomore nikoli več?
 • da mikrobioto krepijo pestra, polnovredna rastlinska hrana, ki vsebuje prebiotike (vlaknine in polifenole), fermentirana živila, naravni probiotiki, zelišča (zdravilne sluzi) in začimbe ter zdrav življenjski slog (dovolj čiste vode, žvrkljanje olja, zmerna telesna aktivnost, zadosti spanja, stik z naravo, povezovanje in skrb za duševno zdravje)?
 • da obstajajo začimbe, ki ugodno vplivajo na črevesje in so močni antiseptiki, naravni antibiotiki in antimikotiki?
 • da je pri jemanju antibiotikov, pri kemoterapiji in obsevanju, potrebno kot enega od prvih ukrepov in hkrati s terapijo uživati preparate z visoko vsebnostjo glivice Saccharomyces Boulardii, da preprečimo razraščanje slabih bakterij?
 • da je uravnotežena mikrobiota najboljša zaščita pred strupi in škodljivimi sevi in da lahko nanjo vsak od nas vpliva z življenjskimi odločitvami in izbirami?

Na okrogli mizi, ki je sledila predavanjem, smo govorili o tem, kako prepoznati dehidriranost pri akutni slabosti in driski in kdaj je pri tovrstnih težavah čas za iskanje medicinske pomoči. Govorili smo tudi o pripravi domačih rehidracijskih raztopin in ponudili veliko uporabnih nasvetov na področju samopomoči.

Da sklenemo… Na konferenci “Skrivnosti prebave” so predavateljice ponudile zaokroženo sliko črevesne mikrobiote, koristnih in škodljivih vplivov na njo in nanizale številne načine, kako jo v domači izvedbi lahko ohranjamo, krepimo, kako ji z domačimi sredstvi povrnemo ravnovesje in kako si lahko pomagamo, ko nastopijo težave z drisko in/ali bruhanjem.

Za večji vpogled v čudežen svet črevesne mikrobiote človeka in za razumevanje ukrepov samopomoči pri motnjah v njem, vas vabimo, da si posnetek konference ogledate TULE.

Predavanja in posnetki pa si sledijo takole:
1. del: Predstavitev pobude in predavanje Kaj je črevesni mikrobiom? Urška Gajšek, dr. med.
2. del: Povezanost mikrobioma z živčnim sistemom, Biljana Dušić, dr. med.
3. del: Kaj ruši ravnovesje in kaj krepi mikrobiom? dr. Iva Lovšin Kukman
4. del: Naravne rešitve za obnovo mikrobioma, Sanja Lončar
5. del: Okrogla miza: Kako si lahko na naraven način pomagamo v primeru akutne črevesne okužbe? in vprašanja občinstva

Dogodek je povezovala Marjana Lavrič, posnel pa Dobrin Tavčar.

Vsem sodelujočim se še enkrat iskreno zahvaljujemo.

p.s. v pripravi imamo tudi bolj obsežno gradivo o naravnih možnostih samopomoči pri črevesnih motnjah. Vabljeni, da nam sledite še naprej.

 

V prilogi si lahko ogledate tudi prosojnice predavateljic.

Podatki o dogodku
Izvajalec: Zavod Živi in Zdravi
Začetek dogodka
4 aprila, 2024
Galerija slik
© 2023 Zavod Živi in zdravi. Vse pravice pridržane!
grp
Hvala, ker ste izpolnili obrazec. Odgovor boste prejeli v najkrajšem možnem času.
grp
Vabimo vas k sodelovanju in povezovanju.