ZAVEDANJE ZAVEDANJA – Zadnja stopnja meditacije

» Dogodki iz srečališč » ZAVEDANJE ZAVEDANJA – Zadnja stopnja meditacije

Predstavitev dogodka

V svetu trenutno obstaja veliko vrst in šol meditacije in večinoma se vse osredotočajo na osnovna dva koraka, na sprostitev in koncentracijo (z ali brez ozaveščanja) in sicer z dvema osnovnima namenoma: boljše psihofizično počutje in boljša sposobnost osredotočanja pri delu, učenju in nasploh v življenju.
V svetu pa zaenkrat še ne obstaja resna skupina, ki bi se ukvarjala z zadnjo stopnjo meditacije, z ozaveščanjem zavedanja, oziroma skupina, ki bi na sistematičen in znanstven način izvajala meditacijo stika z dušo.
Kaj je to duša? Duša je po ezoterični razlagi naše notranje, nesmrtno Bitje, ki ima tri atribute: bit, radost in čisto zavest. To ni dogma ampak teorija in na nas je, da to sedaj preizkusimo v praksi.

O čem govorimo? Cilj meditacije nista samo sprostitev in koncentracija, ki na krajši rok izboljšata kvaliteto življenja, na daljši pa ga v duhovnem smislu poslabšata. Zakaj ga poslabšata? Zato ker meditacija brez nadgradnje samo okrepi osebnost in sebični pristop do življenja. Nadgradnja in pravi cilj meditacije je transcendenca osebnosti in stik z dušo, z našim notranjim Bitjem oziroma z Bogom, kar je eno in isto. Zakaj je to eno in isto? Ker Bog je “le” objekt v naši zavesti! Če hočemo najti Boga, moramo najprej spoznati svojo zavest in njen, t.j. naš izvir, na kratko izvir življenja. Samo ko enkrat to razumemo, lahko razumemo druga višja bitja, vključno z Bogom, predvsem pa tu in sedaj doživimo pravo kvaliteto življenja, ekstazo, notranjo srečo & mir.

Pri razumevanju in iskanju izvora zavesti je na začetku zelo koristno vprašanje “Kdo sem jaz?” Ko poskušam na to odgovoriti in pokažem na to telo ali na to osebnost, se znajdem v slepi ulici: kdo sem jaz, osebnost ali tisti, ki kaže na osebnost? V 99.99% se ljudje v vsakdanjem svetu istovetimo s svojo osebnostjo, v tej meditaciji pa postane hitro jasno, da jaz nisem samo osebnost ampak nekdo, ki opazuje in se zaveda osebnosti.

Meditacijo začnem z opazovanjem telesa, npr. zelo priročna je vaja t.i. skeniranja telesa, kot jo je podal Gotama Buda. Po 15-20 minutah dobim jasen občutek, da jaz nisem telo, ampak nekdo, ki telo opazuje. Sistematičnemu opazovanju telesa lahko rečemo ozaveščanje, oziroma še bolje zavedanje. Oboje seveda izhaja iz pozornosti. Pozornost je orodje, s katerim voljno uporabljamo svojo zavest. Še enkrat, tu gre za pozornost, ne koncentracijo. Koncentracija je samo ena stopnja in del širšega polja zavedanja.
Z zavedanjem telesa se telo umiri. Avtomatično in samodejno! Potem gremo lahko naprej na dihanje, 20 minut zavedanja dihanja in dihanje se umiri. To je skrivnost in moč zavesti! Ne uporabljamo nobenih tehnik sproščanja ampak samo opazujemo. Dihanje postane subtilno in takrat smo pripravljeni, da začnemo opazovati svoj um, svoje misli. Za razumevanje: um v tej meditaciji pomeni isto kot zavest, s tem da je um usmerjen navzdol in je poln misli, zavest pa je usmerjena navzgor, je prazna oz. polna zavedanja. In ko opazujemo misli, se te prav tako umirijo, in počasi izginejo! Na začetku rabimo za umiritev uma slabo uro, pri utečeni skupini pa ta proces traja 15-20 minut. Kaj se zgodi potem?

Ko misli izginejo, za krajši ali daljši čas, se zavemo praznine. Najprej v kratkih intervalih med mislimi, potem pa se ti intervali podaljšajo. Dokler ne začutimo popolne izpraznjenosti! Zavest, ki je bila prej vedno vezana vsaj na en objekt, oziroma običajno razpršena na nešteto objektov, ta ista zavest se pod budnim nadzorom naše pozornosti nima več kam vezati oziroma usmeriti, razen v prazen prostor, kar pa je glede na naravo zavesti nemogoče, glede na to, da je vedno vezana na nek objekt. Ta trenutek vakuuma ne traja dolgo: zelo kmalu se zavest obrne sama vase. Zgodi se zavedanje zavedanja in zavest se zave sama sebe! Subjekt in objekt se združita! To pomeni, mi se zavemo sebe na zelo direkten način, brez posredstva ali filtriranja čustev in misli. Lahko da se sploh prvič v življenju direktno zavemo sebe, najprej prvega atributa bitja, čiste zavesti, in potem še brezmejne radosti in samega izvora biti. Ali kot pravi Šankara: “Zavedanje sebe brez navezanosti na telo, čustva ali misli je namen duhovnega življenja.”

Na koncu, za to meditacijo je potrebna skupina, poleg individualne vadbe srečanja skupine vsaj enkrat na teden. Skupinski pristop k osebni meditaciji je nujen, ker sami vsaj na začetku nimamo dovolj energije, da pridemo do čiste zavesti. Skupinski pristop sicer ni nič novega in ni samo produkt Vodnarjeve dobe, saj je skupino priporočal že Buda pred 2500 leti: “Brez sanghe (duhovnih prijateljev) je uspeh na duhovni poti nemogoč.”

Viri:

  • Dhammapada (Theravada), nauki in izreki Gotame Bude
  • Atma Bodha (+ komentarji), Adi Shankara
  • Guru Vachaka Kovai, Ramana Maharshi,
  • Jaz sem To (I am that), Nisargadatta Maharaj,
  • Zakoni življenja (Laws of Life), Maitrejevi nauki, poglavje o zavestnosti oz. zavedanju.

Zavedanje, zavestnost in stik z dušo

Predavanje in meditacijska delavnica
Zagradec, 15. in 16. septembra

Predavanje o tej meditaciji bo v petek 15. septembra od 17.00 do 18.00, delavnica pa se začne takoj zatem in bo trajala do 21.00 ter naslednji dan od 9.30 do 13.30.
Predavanje je teoretična razlaga osnov meditacije zavedanja, delavnica pa vključuje začetne korake in nadaljnje vaje utrjevanja pozornosti, ozaveščanja in zavedanja našega notranjega bitja.
Namena delavnice sta dva:

1) osvojitev pravilnega razumevanja ter direktna izkušnja prve kvalitete duše: izkušnja čiste zavesti.

2) formiranje resne skupine, ki se bo v meditaciji srečevala enkrat na teden prek zooma ter enkrat mesečno v živo in sicer štirikrat v letu 2023, t.j. od septembra do decembra.

Predavanje je s prijavo odprto za vse, za udeležbo na delavnici pa je potrebna prav tako vnaprejšnja prijava in zavezanost za udeležbo na obeh dnevih.
Predavanje je brezplačno, prispevek za organizacije delavnice je 30 eur.

Za predavanje in delavnico potrebna vnaprejšnja prijava pri Sabini Rožen na email: rozen.sabina@gmail.com, 031 512 285.

Podatki o dogodku
  • Osrednjeslovenska
Začetek dogodka
15 septembra, 2023
ob 17:00
Konec dogodka
16 septembra, 2023
Srečališče
© 2023 Zavod Živi in zdravi. Vse pravice pridržane!
grp
Hvala, ker ste izpolnili obrazec. Odgovor boste prejeli v najkrajšem možnem času.
grp
Vabimo vas k sodelovanju in povezovanju.