Krvavitve

1. Pri odprtih ranah obstaja nevarnost okužbe. Da bi jo zmanjšali tako pri poškodovancu kot pri sebi, uporabite zaščitne rokavice, če je le mogoče.

2 Na rano pritisnite sterilni povoj, če ga imate na voljo, sicer pa kos čistega oblačila, da bi ustavili krvavitev.

  • Če je rana prekrita s kosom oblačila, ga odstranita ali izrežite, da bo rana vidna.
  • Če je v rani tujek, ga ne odstranjujte. Lahko je zagozden kot čep in zato zmanjšuje krvavitev. Namesto tega stisnite skupaj robove rane proti tujku in povijte.
  • Sterilni povoj tesno pritrdite na rano s povijanjem (t. i. kompresijska preveza). Naj bo dovolj tesno, da ustavi krvavitev, vendar ne tako tesno, da bi popolnoma ustavilo pretok krvi po žilah. Če imamo na voljo čisto gazo najprej to damo na rano, ter potem čez njo nek čvrst predmet, po možnosti večji od rane, ki bo izvajal kompresijo (lahko je to zvit povoj). Nato oboje skupaj obvijemo tako, da je obveza dovolj čvrsta da ne prekrvavi, hkrati pa ne preveč čvrsta, da bi v celoti ustavila dotok krvi v distalni del uda. Prav tako se ne smemo zanašati, da bo pacient, ki hudo krvavi, mentalno in fizično zmožen sam učinkovito pritiskati na rano in zato, če je le mogoče, raje poiščemo drugega pomočnika, v primeru da sami nismo zmožni oskrbeti rane.

3. Če je še kdo prisoten, naj pokliče 112, sicer storite to sami. Če je mogoče, komunicirajte v telefonskem pogovoru preko zvočnika, da imate proste roke za oskrbo rane. Reševalcem povejte, kje je rana in kako huda je krvavitev.

4. Prav tako ne smemo dajati krvavečemu pacientu ničesar za jesti ali za piti.

5. Če je povita rana na udu, preverite prekrvavitev na kočnem delu uda – pritisnite na jagodico prsta za pet sekund, da iztisnete kri iz jagodice in postane belkasta, nato popustite pritisk. Če se barva jagodice ne povrne v dveh sekundah, je preveza pretesna in jo zrahljajte.

6. Večja količina izgubljene krvi lahko povzroči razvoj šoka, zato poškodovanca položite na tla na podlogo, ki je na voljo (odeja, preproga…). Dvignite in podprite noge poškodovanca, tako da so dvignjene nad nivo srca. Sprostite tesne dele obleke, predvsem okoli vratu, prsnega koša ali na pasu. Pokrite poškodovanca, da preprečite ohlajanje.

7. Če skozi obvezo prekrvavi, obveze ne odstranjujte, ampak čeznjo namestite dodaten povoj. Zavežite ga nad obvezo, tako da z vozlom obvezo pritisnete v rano.

8. Če je rana na roki, podprite poškodovan del telesa z ruto ali zanko. Preverite stanje prekrvavitve prstov vsakih deset minut.

9. Spremljajte odzivnost poškodovanca do prihoda reševalcev. Če izgubi zavest, se pripravite na izvajanje temeljnih postopkov oživljanja.

Če se krvavitev kljub kompresijski prevezi ne zaustavi, bo morda edina možnost zaustavitve krvavitve Esmarchova preveza. Ta preveza popolnoma zaustavi dotok in odtok krvi iz uda in je po kratkem času namestitve izjemno boleča. Namestili bi jo samo po nasvetu in navodilih reševalcev.

© 2023 Zavod Živi in zdravi. Vse pravice pridržane!
grp
Hvala, ker ste izpolnili obrazec. Odgovor boste prejeli v najkrajšem možnem času.
grp
Vabimo vas k sodelovanju in povezovanju.