Anafilaksija

Anafilaksija, oz. ogrožajoča burna alergična reakcija je stanje, ki zahteva takojšnje zdravljenje.

Znaki anafilaksije so:

 • srbeča in rdeča koža, koprivnica, otekanje ustnic, jezika in grla in zaradi tega oteženo dihanje (najpogostejši znaki),
 • hropenje,
 • pospešen srčni utrip,
 • znojna koža,
 • zmedenost in strah,
 • občutek slabosti in vrtoglavica,
 • kolaps ali izguba zavesti.

Pri znakih anafilaksije:

 1. Oseba naj prejme adrenalin v injekcijskem peresniku (Epipen), če ga ima pri sebi. Večina ljudi, ki se na alergene odzove z anafilaktično reakcijo, so že znani alergiki, ki praviloma pri sebi imajo komplet za samopomoč z Epipenom in ga znajo sami uporabiti. Če ga ne znajo aplicirati sami, jim pomagajte, ampak se pred tem prepričajte, da znate injekcijski peresnik pravilno uporabiti.
 2. Takoj pokličite 112 in naročite reševalno vozilo, tudi če se stanje pri prizadeti osebi izboljšuje. Navedite, da ocenjujete, da gre za anafilaksijo. Četudi je bolnik vsebino epipena prejel in se je stanje izboljšalo, se že po 20 minutah lahko njegovo stanje močno poslabša. Epipen samo zakasni anafilaktično reakcijo in jo ne ustavi trajno. Zato je res nujno, da pokličemo 112 in da bolnika 24 ur opazujejo v bolnišnici.
 3. Če je možno, odstranite povzročitelja anafilaksije, npr. odstranite iz kože želo po piku žuželke.
 4. Prizadetega položite v ležeči položaj in mu dvignite noge, razen v primeru, če ima občutek dušenja, ko naj se vsede. Nosečnica naj se uleže na levi bok.
 5. Če se stanje ne začne izboljševati in reševalnega vozila še ni, naj prizadeti po petih minutah dobi še eno injekcijo, če je le-ta na voljo.
 6. Če imate sami anafilaksijo, sledite navedenim korakom, če se čutite sposobnega.
 7. Če pride do zastoja dihanja ali srčnega zastoja, pričnite z oživljanjem: preverimo, če je dihalna pot prosta (usta in grlo) in nato začnemo pritiskati na spodnjo tretjino prsnice v ritmu 100-120 stisov/min, koliko gre globoko. Po 30 stisih sledita dva vpiha (lahko vpihe izpustimo in brez predaha delamo le stise). To ponavljamo do prihoda reševalcev.

Injekcijski peresnik z adrenalinom (Epipen)

Ljudje z znano težjo obliko alergije naj bi injekcijske peresnike z adrenalinom imeli vedno pri sebi. S seboj naj bi imeli vedno dva peresnika. Uporaba adrenalina lahko ustavi nastanek anafilaktične reakcije, ki bi sicer lahko ogrozila življenje. Peresnik naj bi uporabili čim prej oziroma takoj, ko obstaja sum na možnost težje oblike anafilaksije. Prepričajte se, da veste, kako pravilno uporabiti injekcijski peresnik! Navodila za uporabo peresnika so tudi na samem peresniku.

Med opazovanjem v bolnišnici

Potrebno bo 24-urno opazovanje v bolnišnici. V tem času se simptomi lahko poslabšajo.

Morda bo potrebna kisikova maska v podporo dihanju.
Morda bo predpisana infuzija tekočin v žilo za dvig krvnega tlaka.
Morda bodo predpisana zdravila za lajšanje simptomov (antihistaminiki in steroidi).

Sprožilni dejavniki za anafilaksijo

Anafilaksija je odziv imunskega sistema, ki se pretirano odzove na sprožilni dejavnik. Sprožilni dejavnik je pogosto nekaj, na kar je oseba alergična, ni pa nujno.

Pogostejši sprožilni dejavniki so:

 • hrana – oreščki, mleko, ribe, jajca, nekatere vrste sadja;
 • zdravila – antibiotiki, protibolečinska zdravila in zdravila za splošno anestezijo;
 • piki insektov – predvsem čebel in os;
 • kotrastna sredstva – uporabljajo se pri nekaterih preiskavah v medicini;
 • lateks.

 

Vir: https://www.nhs.uk/conditions/anaphylaxis/#symptoms in Društvo študentov medicine Ljubljana (www.zazivljenje.org/lj)

 

 

© 2023 Zavod Živi in zdravi. Vse pravice pridržane!
grp
Hvala, ker ste izpolnili obrazec. Odgovor boste prejeli v najkrajšem možnem času.
grp
Vabimo vas k sodelovanju in povezovanju.